Ota yhteyttä: +358 9 4245 0629
Ma-pe klo 9.30–17.30
Legalisering

Mikä on auktorisoitu käännös? Lue lisää täältä!

Mikä on auktorisoitu käännös?

Virallinen eli auktorisoitu käännös on laillisesti pätevä käännös, joka vastaa lähdekielistä alkuperäisasiakirjaa sisällöltään ja asettelultaan. Kääntäjä vahvistaa auktorisoidun käännöksen aina vahvistuslausekkeella sekä omalla allekirjoituksellaan ja leimallaan. Virallisia eli auktorisoituja käännöksiä saavat laatia vain Opetushallituksen auktorisoimat kääntäjät, jotka ovat hyväksytysti suorittaneet auktorisoidun kääntäjän tutkinnon.

Missä tilanteissa tarvitaan auktorisoitu käännös?

Koti- ja ulkomaan viranomaiset vaativat yleensä, että niille toimitetut virallisten asiakirjojen käännökset on auktorisoitu. Jos et ole varma, tarvitsetko auktorisoidun käännöksen, kannattaa asia ensisijaisesti varmistaa siltä taholta, jolle käännös on menossa.

Apostille-todistus

Joissain tapauksissa voi lisäksi olla tarpeen, että Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa auktorisoidun käännöksen oikeaperäisyyden apostille-todistuksella. Apostille-todistuksen voi saada vain viranomaisen tai siihen verrattavissa olevan tahon (esim. juuri auktorisoitu kääntäjä) antamaan asiakirjaan. Yksityiseen asiakirjaan voi saada apostille-todistuksen vasta sitten, kun julkinen notaari on ensin todistanut asiakirjan allekirjoittajan toimivallan tai allekirjoituksen oikeellisuuden. Suosittelemme aina tarkistamaan käännöksen vastaanottavan ulkomaan viranomaisen vaatimukset etukäteen ennen auktorisoidun käännöksen tilaamista.

Auktorisoidun käännöksen laillistaminen

Mikäli valtio ei kuulu Haagin yleissopimuksen piiriin eikä asiakirjaa siten ole mahdollista vahvistaa apostille-todistuksella, voi ulkoministeriö laillistaa virallisen käännöksen. Tämän lisäksi joissakin tapauksissa auktorisoidun käännöksen laillisuus on vahvistettava kyseisen maan suurlähetystössä Suomessa samoin kuin mahdollisesti vielä jopa kohdemaan ulkoministeriössä.

Tästä syystä suosittelemme varmistamaan auktorisoidun käännöksen vastaanottavalta taholta tarkat käännösvaatimukset hyvissä ajoin ennen auktorisoidun käännöksen tilaamista.

Haluatko lisätietoa käännösalasta?

Tyypillisimmät auktorisoitua käännöstä vaativat asiakirjat

 • Koulutodistukset, tutkintotodistukset, kurssitodistukset ja työtodistukset
 • Avioliittotodistukset, avioerotodistukset ja adoptioasiakirjat
 • Lääkärintodistukset, syntymätodistukset, kuolintodistukset ja virkatodistukset
 • Testamentit ja perinnönjakoon liittyvät asiakirjat
 • Verotodistukset ja tiliotteet
 • Oikeudenkäyntiasiakirjat ja muut lakitekstit
 • Ajokortit ja rikosrekisteriotteet
 • Työluvat ja oleskeluluvat
 • Rekisteröintitodistukset, sopimukset ja valtakirjat
 • Kaupparekisteriotteet ja yhtiöjärjestykset
 • Osakassopimukset, alihankintasopimukset ja kauppasopimukset
 • Tilinpäätökset ja pöytäkirjat  Verkostomme auktorisoidut kääntäjät laativat virallisia käännöksiä myös muista kuin mainituista asiakirjoista, joten ota yhteyttä ja pyydä tarjous.

  Auktorisoitujen käännösten hinnoittelu

  Kun olemme vastaanottaneet käännettävän asiakirjan ja arvioineet sen kääntäjän kanssa, saat auktorisoidusta käännöksestä tarjouksen sähköpostitse. Tarjous sisältää sekä hinnan että toimitusajan.

  Luottamuksellisuus ja tietoturva

  Käsittelemme kaikkia asiakirjoja ehdottoman luottamuksellisesti sekä yleisen tietosuoja-asetuksen mukaan. Tiedostojen lataaminen sivustollemme on salattua ja siten turvallista, joten voit huoletta toimittaa käännettävän asiakirjan tarjousta varten yhteydenottolomakkeen kautta. Sekä Auktorin omaa tiimiä että kaikkia verkostomme kääntäjiä sitoo salassapitovelvollisuus.

  Palvelut:

  Käännöstoimisto Auktor takaa kilpailukykyiset hinnat

  Ehdoton luottamuksellisuus ja salassapitovelvollisuus

  Valmis käännös toimitetaan postitse haluamaasi osoitteeseen

  Voit lukea alta miten auktorisoitu käännös syntyy.

  Laaja auktorisoitujen kääntäjien verkosto

  Käännöstoimisto Auktor tarjoaa kattavan valikoiman käännöspalveluita sekä yritys- että yksityisasiakkaille. Olemme erikoistuneet auktorisoituihin käännöksiin, joten laajaan verkostomme kuuluu kokeneita auktorisoituja kääntäjiä. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous. Vastaamme kaikkiin kyselyihin nopeasti.

  Auktor
  Lönnrotinkatu 5
  00120 Helsinki
  Suomi
  +358 9 4245 0629
  Y-tunnus: 3293832-7